Kakaós csiga élesztős-vajas tésztából

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros tejben.

Egy nagy tálba beleszórjuk a fél kiló lisztet, a sót, a maradék cukrot, beleöntjük a felfutott élesztőt meg a többi tejet, és 10-15 percig dagasztjuk (természetesen csinálhatjuk dagasztókarral vagy kenyérsütő géppel is). Cipót formálunk a tésztából, meghintjük kevés liszttel, letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Közben a hideg vajat összedolgozzuk a 10 dkg liszttel (lehetőség szerint minél kevesebbet érjünk hozzá a meleg kezünkkel, használjuk egy széles kés pengéjét vagy robotgépet), majd lapos tégla alakúra formázzuk.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, rátesszük a vajkockát, hajtogatjuk, majd fóliába csomagolva félórára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezt még kétszer megismételjük.

Összekeverjük a puha vajat a kakaóval és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. Az utolsó hajtogatás után enyhén lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a kakaós krémet, feltekerjük, mint a bejglit, majd körülbelül 2 cm vastag szeletekre vágjuk.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Ha van időnk, akkor érdemes betenni a hűtőbe néhány órára, ha nincs, akkor nyugodtan kihagyhatjuk ezt a szakaszt. Forró, 220 fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg szépen meg nem pirul a teteje.

 

kaloria 290 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.