Klasszikus töltött karalábé
A zsenge karalábét alaposan megmossuk, nem hámozzuk meg. A tetejét levágjuk, a közepét karalábévájóval kiszedjük, úgy, hogy a falát ne sértsük meg, ne lyukadjon ki. Ezután a talpát egyenesre igazítjuk, hogy ne billegjen.
A vaj felét felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a vízbe áztatott és jól kicsavart zsemlét, a darált húst meg a tojást. A masszát sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk, és a
karalábékba töltjük.
Ezután a megtöltött karalábékat a kivájt forgáccsal
együtt lábasba rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük,
amíg egészen puha lesz. A karalábét kiszedjük az edényből, a maradék vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejszínnel és berántjuk vele az ételt. Visszahelyezzük a töltött karalábékat, beletesszük az üde zöld leveleket is vékony csíkokra vágva, és most már pár perc alatt készre főzzük.