Forrás: O. Horváth György

Köcsögben főtt rebarbarás, gerslis csirkebecsinált

Köcsögben főtt rebarbarás, gerslis csirkebecsinált

Azért lett becsinált ez a leves, mert mindent beleraktunk, amit csirkéhez nem szokás. Nem megszokott, hogy babot, lecsót, füstölt húst, kolbászt vagy netán rebarbarát, gerslit adunk egy csirkés ételhez. Most megtettük. A végeredmény tökéletes, harmonikus, gazdag, mégis könnyed, az egytálétel és a leves közötti finomság lett. Méghozzá az oly régóta vágyott agyagfazékban, tűz mellett főzve, lassan, komótosan! Az elkészítésében a legmunkásabb a hozzávalókat megtisztítani, feldarabolni. A többihez csak türelem kell és önmérséklet. Tehát először is tüzet kell rakni. Viszonylag nagyot – és lehetoleg keményfából, mert az sokáig ad parazsat. Aztán a csirkét daraboltam fel a szokásos módon: volt hozzá zúza, szív és máj is. Aztán a zöldségek következtek, végül a kolbász és sonka. Eközben a tűz leégett, jó kis parazsunk lett. A nagyjából 8-10 literes köcsögbe alulra a krumpli, a répa és más zöldségek kerültek. A hagymákat és a friss fokhagymát csak bevagdostam. Aztán ment az agyagfazékba a kolbász és a sonka, majd a csirke, utána nyakon öntöttem az egészet az előző éjjel beáztatott babbal, a lecsóval, és végül ment bele a gersli. Felöntöttem csaknem csurig forró vízzel – úgy 60-70 fokossal –, majd belevetettem a sót, a borsot, az összevágott paradicsomot, paprikát, a lestyánt és a petrezselyem zöldjét. És most jött a neheze. Fokozatosan közelítettem a tűzhöz, parázshoz a lefedett köcsögöt: előbb fél méterre raktam, aztán ötpercenként egyre közelebb, míg végül közvetlenül a parázsra. Megúsztam, nem repedt meg az edény – hanem jó félóra múlva elkezdett benne keveregni, forogni a sok hozzávaló. Két óra elteltével minden átfőtt, az ízek összeálltak. Ekkor vetettem bele a
feldarabolt rebarbarát. Ennek egy célja volt: a levest kicsit savanykásan képzeltem el, s nem akartam ecetet
használni. A terv bevált: az ízek harmonizáltak, a gersli megszívta magát, s a lé besűrűsödött rántás nélkül
is. (Ezért nem igazán becsinált ez a leves, mert annak éppen a rántás a mindenkori lényege!) Friss kenyeret,
tejfölt, erőspaprika-krémet kínáltam hozzá, no meg egy jó pohár száraz fehérbort.

kaloria 440 CAL
ido 140 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

10 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink