Kolbászgombóc leves
A kolbász kétharmadát kifordítottam bőréből, s lesütöttem.
A maradékot négy nagyobb részre vágtam. Kis tűzön a bográcsban az apróra vágott vöröshagymát lepároltam, belevetettem a nagyobb kolbászdarabokat, egy kicsit lepirítottam, majd a felkarikázott gyökérzöldségeket is megdinszteltem. Ezután rászórtam a szétnyomott fokhagymát, majd felöntöttem 1,5 liternyi vízzel. Mikor felforrt, beállítottam a sósságát. Nagyjából félóra múlva a petrezselyem is puhulni kezdett, így beletettem a
felkockázott burgonyát, egy teáskanál kaprot és fél teáskanál tárkonyt. Dió nagyságú gombócokat formáztam, majd dobáltam a forrásban lévő levesbe, nagyjából öt perc múlva készen is voltam. Ekkor egy kis citromlével állítottam be a lé pikánsságát. Lágy kenyérrel olcsó, tartalmas, de nem túl nehéz étel így disznóölések idején.
Gombóc
A zsírból kiszedett sült kolbászt elkevertem a gombóc hozzávalóival, s félretettem.