Szilágyi Istvánné (Balkány) a következőket írta: „Sajnos már csak falunapokon, fesztiválokon találkozhatunk a hagyományos disznóvágásokkal. Ma már az ideje és a módja is megváltozott. Régen csak télen vágtak disznót, és egész nap tartott a tor. Ma már nyáron is levágja a hentes a malackát a hűtőládába, és akár négy óra alatt is végeznek. Nálunk hattagú a család, és mindig tartunk disznót, most is van hat. Mi sem adjuk már meg a módját a disznóvágásoknak úgy, mint régen, de az ételek nagy részét ugyanúgy készítjük. Igaz, a belsőséget lefagyasztom, később készítem el a hurkát. Így nekünk sem tart egy napig egy disznóvágás. A mai napig is minden porcikáját felhasználjuk az állatnak, még a belet is megsúroljuk, mert tisztább és jobb, mint a bolti. Vannak ételek, amelyek generációról generációra maradtak, ezekből szeretnék párat megismertetni.”
Apró kockára vágom a hagymát. Picit megsózom, és kevés zsíron, lassú tűzön megdinsztelem. Rárakom a megtisztított velőt. Beleteszem a kolbászhúst, ízlés szerint sózom, és körülbelül 15 perc alatt készre sütöm. Pirítóssal vagy friss kenyérrel fogyasztjuk.