Orcziné Kecskés Éva (Zalaszentgrót) ezt írta: „Szerintem a sárgaborsó méltatlanul mellőzött eledel. Hideg időben nincs is jobb egy mustáros-kolbászos levesnél.”
- Az elkészítése rém egyszerű. A sárgaborsót bő hideg vízben feltesszük főni, beledobjuk a babérlevelet, a sót, a borsot, a szalonna bőrét. Amikor a borsó már majdnem szétfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, felvágott répákat. Elkészítjük a rántást kevés zsiradékból, az apróra vágott hagymából, a lisztből. Berántjuk vele a levest. Mielőtt a zöldségek megpuhulnának, megy bele még a kolbász. A végén összekeverjük a mustárt a tejföllel, belekeverjük a levesbe, öszszeforraljuk, lezárjuk, és még a forró levesbe beledobjuk a felaprított petrezselymet.
Fokhagymás sárgaborsó-főzelék fekete rizzsel és grillezett sajttal