Kolbászos, füstölt húsos, csicseriborsós leves őszi gombákkal
Beáztatjuk a csülköt és a csicseriborsót (külön edényben) pár órára. Leöblítjük a csülköt, és hideg vízben felrakjuk főni. Gyöngyözve forró vízben puhára főzzük. Kiszedjük a vízből, a helyére rakjuk a leszűrt csicseriborsót, és puhára főzzük benne. Közben a hagymát félfőre vágjuk, és megfonnyasztjuk egy evőkanálnyi zsiradékon. A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, rárakjuk a dinsztelt hagymára az összevágott zöld fűszerekkel együtt, roppanósra pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a leveshez. Belekarikázzuk a kolbászt, és együtt összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. A füstölt húst kicsontozzuk, felkockázzuk, és tálalás előtt hozzákeverjük a sűrű leveshez.