Kolozsvári töltött káposzta
- A szalonnából jó tízdekányit kockára vágunk, és kiolvasztjuk, lepirítjuk, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával. Rátesszük a kimosott savanyú káposztát, ízesítjük kaporral, sóval, babérlevéllel, borssal, félbevágott fokhagymafejjel. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. A darált húst összekeverjük a rizzsel, fűszerezzük, majd a szokásos módon összecsomagoljuk a káposztalevélbe. A töltéseket az apró káposztára ültetjük, és egy-másfél órán át rotyogtatjuk, míg puhára fő. A karajszeleteket sózzuk-borsozzuk, jól kiklopfoljuk, és roston megsütjük. A füstölt szalonnából négy szeletet vágunk, és kakastaréjt sütünk belőlük.
- Tálaláskor az apró káposztára ültetünk egy-egy tölteléket, tetejére kerül a sült karaj, majd a szalonnataréj. Meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk apróra vágott kaporral.
Szabolcsi töltött káposzta
Gombával töltött káposzta