ÁZTATÁS: 6 óra – ELŐKÉSZÍTÉS: 1,5 óra – FŐZÉS: 5 óra – A HOZZÁVALÓKAT 70-80 főre kalkuláltuk. — Előkészítésként a babot a főzés előtt 5-6 órára beáztatjuk (az áztatási idő a bab fajtájától, minőségétől függ!). A füstölt csülköt a főzés előtti napon babérleveles, egész borsos vízben addig főzzük, amíg a csontról le nem válik. A csülökhúst, bőrt felkockázzuk, a főzőlevet hagyjuk kihűlni, a zsírt a tetejéről leszedjük, félrerakjuk, a levet szűrjük és megőrizzük (természetesen hűtőszekrényben tároljuk mindet). Másnap a vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk. A húsokat és a füstölt tarját 2 centis kockákra vágjuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk. — Ezután következhet maga a főzés: „Igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát. Azután az üstben a házi zsírt és a »füstölt zsírt« olvaszd fel, a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát pirítsd meg, addig, ameddig. Aztán igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát. Eztán dobd rá a húsokat és a füstölt tarját, és alaposan »pörköld« meg. Miután a hús megpörkölődött, majd levet eresztett, szórd meg a piros paprikával, dobd bele a köménymagot, babérlevelet, borsot, majoránnát. Igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát. Add hozzá a lecsót, az erőspaprika-krémet, öntsd bele a pálinkát és a sört, sózd meg ízlés szerint, majd főzd egy-másfél óra hosszán keresztül, pontosabban addig, ameddig a galocsánál ez megszokott. Aztán igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát. Dobd bele a káposztát, és az üstben egy éles kés segítségével vágd apróra. (Ez a művelet elhagyható, ha a káposzta eleve nem hosszú, illetve ha hosszú, de előzőleg már összevágtad egy vágódeszkán.) Aztán igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát. Párold/főzd tovább egy óra hosszat, majd mehet bele a bab. Innentől kezdve a bab diktál, a bab határozza meg az elkészülési időt, a galocsa készítői teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a babnak. Ennek azonban előnye is van, ugyanis a galocsa készítői innentől kezdve nem tartoznak felelősséggel az étel elkészülési idejére vonatkozólag, kizárólag a babon kérhető számon. Ez az időszak 20 perctől másfél óráig tarthat, de mondom, ezt a bab dönti el. Ha a bab úgy dönt, hogy megfelelő puhaságú, és ezt jelzi Neked és Te ezt észre is veszed, akkor örömödben igyál meg 3 cl minőségi nagykörűi pálinkát, majd keverd bele a 4 doboz tejfölt, a friss kaprot, a borsikafüvet, még 1 percig rotyogtasd, és a galocsa elkészült. Pont akkor, amikor egyébként is el kell készülnie. 5 perc pihentetés után tálalható.”
Hozzávalók
80 személyre