Szalonnás-lecsós pörköltalappal indítunk, azaz megsütjük a felkockázott szalonnát az evőkanál zsíron, rátesszük a felaprított vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát. Pár perc múlva hozzátesszük az aprított paprikát és paradicsomot, erős lángon zsírjára sütjük. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát.
Rárakjuk a feldarabolt körmöt, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni, közben fűszerezzük még őrölt köménnyel, babérral, majoránnával, sóval és borssal. Főzzük egy órán át.
Utána hozzáöntjük a vörösbort, ha kell, adunk még hozzá vizet, és még legalább 1,5-2 órán át főzzük kis lángon.
Akkor kész, ha puha a köröm, és vastag, sűrű, ragacsos a szaftja. Sós vízben főtt burgonyát és kovászos uborkát adunk mellé.