Kovászos szilvalekváros-mákos tekercs

Megetetjük az aktív kovászt liszttel, vízzel és cukorral. Megvárjuk, míg az eredeti térfogatát megduplázza, ez a kemény, édes kovász esetén 5-12 óra is lehet.

Ha megnőtt a kovászunk, beletesszük a robotgép keverőtáljába. Hozzáadjuk a három egész tojást, a kristálycukrot és a tejet, és alacsony fokozaton a dagasztókarral összekeverjük.

Apránként adjuk hozzá a lisztet, majd még öt percig dagasztjuk. Tíz percig letakarva hagyjuk pihenni a tésztát. Ismét dagasztjuk 6-8 percig, közben kockánként adagolva hozzátesszük a vajat is. Ha már az összes vajat felvette a tészta, hozzátesszük a sót, és azzal is még 2-3 percig dagasztjuk.

Letakarjuk a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni 2,5-3,5 órán keresztül. Az első két órában 30 percenként áthajtogatjuk.

Ha letelt a kelesztési idő, kétfelé osztjuk a tésztát, és enyhén lisztezett felületen két egyforma, 35 centi hosszú, 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.

Az egyiket megkenjük a szilvalekvárral (ha nagyon sűrű, kis langyos vízzel fel tudjuk lazítani), megszórjuk a porcukorral elkevert mákkal. Rátesszük a másik téglalapot, és kézzel óvatosan lenyomkodjuk.

Másfél centi vastag csíkokat vágunk a téglalapból. A csíkokat megsodorjuk, majd az ujjaink köré csavarjuk, a végét átdugjuk a tésztatekercs közepén kialakult kis lyukon, így egy rusztikus csomót formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 2-3 centire egymástól. A kihullott cukros mákot rászórjuk a tetejükre.

170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük szép barnára. Amíg sülnek, szirupot főzünk a citromléből és a kristálycukorból. Kivesszük a megsült tésztát a sütőből, és azonnal lekenjük a forró citromos sziruppal.

Szilvás-mákos darázsfészek narancsos-fahéjas sodóval

kaloria - CAL
ido 640 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink