Szilvás-mákos darázsfészek narancsos-fahéjas sodóval

A tésztához a vajat langyosra olvasztjuk. A tejet meglangyosítjuk, 4-5 evőkanálnyit egy kisebb tálkába teszünk belőle, hozzáadunk egy kiskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kb. 10 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. A maradék tejhez kézi habverővel hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és a langyos vajat.

Beleszórjuk a lisztet a robotgép táljába, elkeverjük a maradék cukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojásos tejet és a felfuttatott élesztőt. A robotgép dagasztókarjával 7-8 perc alatt fényesre dolgozzuk a tésztát. Ha már nem ragad a tál falához, kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk. Bucit formázunk belőle, letakarjuk, és pihenni hagyjuk 20 percig.

Ezalatt megolvasztjuk a rétegezéshez szükséges vajat.

Egy kisebb tálban összekeverjük a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal.

A tésztát enyhén lisztes munkafelületen egy centi vastag, 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A roládot 16 egyenlő vastag szeletre vágjuk.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk. A lekváros tekercsek egyik felét belemártjuk 100 g olvasztott vajba, és szép sorban kirakjuk velük a formát úgy, hogy a vajba mártott rész felfelé nézzen. Rászórjuk a mákos keverék felét, aztán a megmaradt tekercseket is olvasztott vajba mártjuk és még egy sort rakunk az előző tetejére. Ezeket is megszórjuk a megmaradt fűszeres mákkal, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük 30-40 perc alatt.

A sodóhoz a narancs héját a tejhez reszeljük, beledobjuk a fahéjrudakat és felforraljuk. Lefedve félretesszük 15 percre, hogy a tej átvegye a narancs és a fahéj ízét. Utána kivesszük a fahéjrudat, és újra megmelegítjük a tejet, de már nem forraljuk. Kézi habverővel simára keverjük a tojássárgákat az étkezési keményítővel és a cukorral. A meleg tejet apránként a cukros-keményítős tojássárgájához öntjük és takaréklángon, folyamatosan kevergetve, mártássűrűségűre főzzük.

A megkelt tésztát 200 fokos sütőbe tesszük, a tetejére morzsolunk 50 g vajat, hogy jó ropogósra süljön. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, rácsra téve kissé kihűtjük, majd a sodóval tálaljuk.

Szilvás-mákos morzsapite

kaloria - CAL
ido 245 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.