Krumplis kőttes
Az élesztőt 2 dl langyos tejben cukorral megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a liszthez az áttört burgonyát, és a zsírral összemorzsoljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt meg a maradék tejet, végül megsózzuk. A tésztát összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Letakarva hagyjuk félórát pihenni.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk,
liszttel megszórjuk, és kétféleképpen nyújtjuk: a felét másfél-kétujjnyi vastagra, ezt pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét késsel bevagdossuk, pirospaprikás felvert tojással megkenjük, és tepsire rakva kelesztjük.
A másik felét félujjnyi vékonyra nyújtjuk, kockákra szabdaljuk, és minden kocka közepébe egy kiskanálnyi lekvárt teszünk. A tészta négy sarkát felhajtva ujjal összecsípjük, „papsipkát” formálunk belőle, azután tepsibe téve kicsit kelesztjük. Sütés előtt olvasztott zsírral átkenjük. Ha a tészta újra megkelt, forró sütőben a pogácsákat és a „papsipkákat” is pirosra sütjük.