Krumplivize leves szilvás gombóccal

Tóthné Szaszki Eszter (Galgahuta) a lánya kérésére küldte el a Tóth család kedvenc gyerekkori párosát. Öt gyermekének gyakran készítette. Íme, a falusiasan, nem diétásan készített étel receptje.

  1. Még melegen áttörjük a megfőtt krumplit, kihűtjük. Utána összegyúrjuk a lisztet a tört burgonyával, a négy tojással, a csipet sóval, a maréknyi zsírral. A tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk, 10 × 10 cm-es kockákra vágjuk. (A maradék nyers tésztát félrerakjuk a levesbetéthez.) Mindegyikbe rakunk egy-egy szilvát, egy-egy fahéjas kockacukorral. Összegömbölyítjük, és forró, sós vízben kifőzzük. Közben a zsíron vagy a vajon megpirítjuk a morzsát, erre szedjük a kifőtt, leszűrt gombócokat.
  2. Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Őrölt pirospaprikával meghintjük, felöntjük a krumpli főzővizével, felforraljuk, és belefőzzük a maradék tésztából késztetett pici gombóckákat. Felaprított petrezselyem zöldjével ízesítjük és sóval ízesítjük.

TRÜKK

Pirított morzsa helyett cukros darált mákban is megforgathatjuk a szilvás gombócokat.

10 recept túrógombócra, amiket a nagyi is imádna!

Magos sajtgombóc

kaloria 660 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

6 személyre

Ajánlataink