Tóthné Szaszki Eszter (Galgahuta) a lánya kérésére küldte el a Tóth család kedvenc gyerekkori párosát. Öt gyermekének gyakran készítette. Íme, a falusiasan, nem diétásan készített étel receptje.
- Még melegen áttörjük a megfőtt krumplit, kihűtjük. Utána összegyúrjuk a lisztet a tört burgonyával, a négy tojással, a csipet sóval, a maréknyi zsírral. A tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk, 10 × 10 cm-es kockákra vágjuk. (A maradék nyers tésztát félrerakjuk a levesbetéthez.) Mindegyikbe rakunk egy-egy szilvát, egy-egy fahéjas kockacukorral. Összegömbölyítjük, és forró, sós vízben kifőzzük. Közben a zsíron vagy a vajon megpirítjuk a morzsát, erre szedjük a kifőtt, leszűrt gombócokat.
- Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Őrölt pirospaprikával meghintjük, felöntjük a krumpli főzővizével, felforraljuk, és belefőzzük a maradék tésztából késztetett pici gombóckákat. Felaprított petrezselyem zöldjével ízesítjük és sóval ízesítjük.
TRÜKK
Pirított morzsa helyett cukros darált mákban is megforgathatjuk a szilvás gombócokat.