Különleges túrós batyu

Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Középre szórjuk a cukrot, a szélére a sót. Ráöntjük a felhabosodott élesztőt, adunk hozzá két deci langyos tejet, és elkezdjük dagasztani. Szép, közepesen lágy tésztát akarunk készíteni, ha szükséges, adunk még hozzá kevés langyos tejet. Ha már hólyagos, és elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk megkelni.

Közben a fagyos vajat felkockázzuk, és aprítógépbe szórjuk a liszttel együtt. Pár rövid nyomással összemorzsásítjuk. Nem kell egyneműnek lennie, akkor jó, ha lencsényi vajdarabok maradnak benne. Lapos téglatestet formázunk belőle.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztát. A közepére rakjuk a lisztes vajat. Ráhajtogatjuk az élesztős tészta széleit. Kinyújtjuk a tésztát, majd hajtogatjuk. Fél órát pihentetjük hideg helyen, majd mindezt még kétszer megismételjük.

Összekeverjük a tölteléket. Enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk tésztát. Nagy köröket vágunk ki belőle.

Két függőleges nyílást vágunk rajta párhuzamosan.

Középre teszünk egy bő kanálnyi tölteléket. A tészta egyik felét áthajtjuk, áthúzzuk a nyíláson, majd a másikkal is ugyanezt tesszük.

Sütőpapírral borított tepsire tesszük.

Hagyjuk még 15 percet kelni. Felvert tojással lekenjük, és 190 fokos sütőben megsütjük.

Túrós csoda

kaloria 210 CAL
ido 80 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.