Lencsés székelykáposzta
A lencsét megmossuk, azután egy fej vöröshagymával,
babérlevéllel és sóval ízesítve feltesszük főni. A zsíron megdinszteljük a többi, finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Rádobjuk a kockákra vágott húst, a feldarabolt paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk pirospaprikával. A húst egy kicsit megpirítjuk, majd egy kevés vízzel szakaszosan puhára pároljuk.
A savanyú káposztát kimossuk, a felét beleterítjük egy
tűzálló tálba vagy cserépedénybe. Meghintjük a finomra
vágott csomborral, rátesszük a megfőzött és leszűrt lencsét, majd beborítjuk a jól ízesített pörkölttel. A tetejére
jön a maradék savanyú káposzta. Betesszük a sütőbe, és
200 fokon körülbelül 40 perc alatt készre pároljuk.