Félbevágjuk a májat, a vastagabb ereket kiszedjük. Utána nagyobb, kétszer kétcentis kockákra vágjuk. Összekeverjük a kakukkfűvel, a tokaji aszúval meg a mézzel, sózzuk, és így hagyjuk állni a hűtőszekrényben pár órát.
Utána előkészítünk egy hosszúkás formát, és beletömködjük az ízesített májat, jó szorosan teljesen telerakjuk. Egy tepsibe tesszük, öntünk köré annyi forrásban lévő vizet, hogy pont a forma derekáig érjen. 150-160 fokos sütőben tíz percig sütjük. Amikor kivesszük, akkor lesz a tetején egy kis zsírréteg, és kicsit nyersnek fog kinézni, de pont így jó.
Áttesszük egy tiszta tepsibe. A tetejére terítünk egy alufólia-darabot, arra jön egy deszka, és körülbelül félkilónyi súllyal lenyomatjuk. Azért kell a tepsi alá, mert a felesleges zsír ki fog csurogni a formánkból.
Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy jól kidermedjen. Utána forró víz alá tartjuk vagy hagyjuk állni szobahőmérsékleten pár percet, és egy deszkára gyors mozdulattal kifordítjuk.
A tepsibe kicsurgott zsíron megsütjük a cikkekre vágott fügét, nem kell hozzá sem só, sem semmilyen más fűszer. A pástétomot felszeleteljük, a sült füge, némi friss saláta és egy kis pirítós társaságában kínáljuk.