Lósóskás-csülkös bableves
Elsőként a babot áztatjuk be előző este jó sok vízbe, s a főzésre félig meg is puhul. A csülköt lefejtetjük a csontról, féltenyérnyi darabokra szabdaljuk, a kolbászt 3-4 centisre vagdaljuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk. A lassabb tűzön először a felaprított hagymát futtatjuk meg némi olajon, aztán
rávetjük a csülök- és kolbászdarabokat, s mintha csak pörköltet készítenénk, átpirítjuk. Aztán az egészet felöntjük vízzel, majd jó félórát lobogó tűznél erősen
főzzük. Ekkor kerülnek bele a zöldségek – a felkockázott burgonya kivételével. Mikor a húsnak már csak félórája van hátra, jöhet a krumpli és a szétnyomott fokhagyma is, majd a végén kerül bele a szárától megfosztott, 2-3 centis darabokra
vágott lósóska és a hagyományos sóska. Rottyan néhány percig, majd mikor leáll a forrás, óvatosan belekeverjük a tejfölt, illetve kóstolgatás közben a
tárkonyecetet. (Nem kellett egy csepp sót sem hozzáadnom, mert a kolbászból,
csülökből elegendő főtt ki.)
Külön vízben metélőhagymás csipetkét főzünk ki hozzá. Friss kenyérrel és – ki-ki kívánsága szerint – erős paprikával fogyaszthatjuk.
Borból illik hozzá a fröccs, a rozé egyaránt.