Magyaros burgonyaleves
A megtisztított és hasábokra vágott leveszöldségeket
megfuttatjuk egy kevés olajon vagy két evőkanálnyi zsíron. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, azzal is pirítjuk egy keveset, majd meghintjük liszttel. Kevergetve tovább pirítjuk, megszórjuk egy teáskanálnyi pirospaprikával, és felengedjük körülbelül 2 liter vízzel. Beletesszük a kockákra vágott krumplit, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és babérlevéllel, majd a levest lassú forralással készre főzzük.
Vargányagombóc
Közben a gombóchoz a krumplit héjában megfőzzük.
Megtisztítjuk, még forrón áttörjük, és hozzáadjuk az apróra
vágott vargányát. Beleütjük a tojást, és elkeverjük annyi
liszttel, hogy jól formázható, nem ragadós masszát kapjunk. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, azután az egészet összekeverjük. Egy fazékban sós vizet forralunk, és a krumplis-gombás masszát vizes kézzel belegombócozzuk. A gombócokat a víz újraforrásától számítva körülbelül 10 perc alatt kifőzzük. A burgonyaleveshez levesbetétnek kínáljuk.