Forrás: O. Horváth György

Májas szárnyficam püré alatt sült zöldségraguval

Májas szárnyficam püré alatt sült zöldségraguval

Erőszakot ejtettem, vagyis sorban kificamítottam a szárnyakat. Aztán levágtam a szárnycombját, körbemetszettem a csont körüli izmokat, inakat, majd a csont tövéhez ujjaimmal és a kés élével lenyomtam a húst, a bőrt. A szárny középső részéről letörtem a szárnyvéget: ekkor a középső csontok kifordultak. Egy ruhával megfogtam a vékonyabbik darabot, csavartam egyet, és kihúztam. A maradék csonton az előbbiekhez
hasonlóan letoltam a húst- bőrt. Így egy szárnyból
két kicsi „combocskát” állítottam elő. Ezeket pácoltam a következő lében: fél deci tárkonyecetet elkevertem fél citrom reszelt héjával, egy citrom levével, sóval, borssal, kicsi vízzel, egy kávéskanál őrölt rozmaringgal. A májakat kettévágtam, közepüket átszúrtam. A baconből 6 × 6 centis lapokat vágtam. A combocskák csontján átszúrtam a májat és a szalonnaszeletet. Tepsibe raktam a húsokat, aláöntöttem a páclevet és még egy deci vizet. Alufóliával takartam, a kemencében
félórát pároltam, majd fólia nélkül 15-20 perc alatt barnára pirítottam.
A krumplit és a fokhagymát héjastól megsütöttem, majd a megtisztított burgonyát a félbevágott, kinyomott sült fokhagymával, sóval, borssal, tejszínnel, tejföllel és egy evőkanálnyi bazsalikommal pürésítettem. Közben megpárolódott és zsírjára sült a ragu is, melyet nagyobb
kockákra vágott zöldségekből, a csirkeszárnyak végéből, a májakról leválasztott csirkeszívekből állítottam össze. Ehhez kis sót, borsot, egy fej aprított vöröshagymát, egy deci olajat, két deci sört kevertem.
20 percig pároltam fólia alatt, 10 percig anélkül. Befedtem a pürével, és a kemencében 15-20 perc alatt
barnára sütöttem.

kaloria 850 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink