Majdnem almás rétes
A tésztát nyújtsuk fél centi vékonyra, és vágjuk félarasznyi négyzetekre. Tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsire, a tésztakockák egyik oldalát szórjuk meg porcukorral, cukros oldalával lefelé fektessük a papírra.
Tegyünk a tésztára még egy tepsit, és toljuk be 200 fokos sütő alsó polcára 10 percre. Ha elkezd pirulni a széle, vegyük ki, vegyük le a fedő tepsit, szórjuk meg a felső oldalt is cukorral, fordítsuk meg és tegyük vissza a sütőbe 5-10 percre. Vigyázzunk, ha elkezd barnulni, kapjuk is ki. Az almát hámozzuk meg, szeleteljük fel. Egy serpenyőben karamellizáljunk 2-3 evőkanál cukrot. Szórjuk rá az almát, forgassuk össze. Öntsünk rá fél deci rumot, gyújtsuk meg. Ha elaludt tűz, dobjunk rá egy evőkanálnyi vajat, pirítsuk nagy lángon az almát, ameddig színt nem kap. Szórjuk meg közben fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Fektessünk
egy-egy tésztalapot desszertestányérra, halmozzunk rá kevés almát, majd még egy lapot, almát, végül még egy lapot. Megszórhatjuk porcukorral, tehetünk rá vaníliafagylaltot, mentalevelet.