Málékásás töltött káposzta
A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, és egy nagyobb fazék forró vízben leveleit megfonnyasztjuk. A leszedett leveleket hideg vízben lehűtjük, a levél vastag gerezdjeit levágjuk. Ha kihűlt, jól lecsepegtetjük. A
töltelékhez leforrázzuk a málékását, kicsit állni hagyjuk, majd langyos vízzel többször átmossuk, míg a leve szép
tiszta lesz. A vizet leöntve róla hozzáadjuk a füstölt húst, a szalonnát, a darált húst, a fűszereket, a hagymát, a lecsót
és az olajat, majd beletöltjük a levelekbe. Egy nagyobb fazék alját kibéleljük aprókáposztával, füstölt szalonnával,
erre rakjuk a megtöltött káposztát. Egyes sorok közé rakhatunk füstölt húst, füstölt oldalast. Ha a fazék
megtelt – nem kell nagyon teletölteni, hogy legyen helye dagadni a káposztának –, forró vízzel felöntjük. Ha felfőtt, ízlés szerint sűrített paradicsomot öntünk rá és készre főzzük.