Mandulalikőrös narancsleves
Családunkban karácsonykor a fogások között valamilyen formában mindig jelen van a narancs. Fenyővel keveredett illata, egyedi aromája hozzátartozik az ünnephez. Egyik kedvencünk az alábbi, kissé rendhagyó leves. A vajat addig hevítem a liszttel, amíg habozni nem kezd, majd felöntöm a narancslével, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a sót, majd 5 percnyi forralás után a levet finom szűrőn átszűröm. Ezután 2 dl vízzel felengedem, és újból felforralom. A forrásban lévő levesbe belekeverem a kevés vízzel simára kevert tejszínt, majd a cukorral édesítem. Egyet még forralok rajta, és beleszórom az előzőleg már mandulalikőrbe áztatott mazsolát – ettől az egész leves kap egy különleges, pikáns ízt. (Cherryben ázott mazsolákkal is érdemes kipróbálni!) Egypercnyi főzés után a tűzről levéve lefedem, s pihentetem még 10 percig. A narancsot meghámozom, körömnyi nagyságú kockákra darabolom, és a reszelt narancshéjjal együtt a levesescsészékbe osztom. Ráöntöm a levest, a tetejét megszórom szeletelt mandulával, és melegen kínálom.