Marhagulyás
Kisebb kockákra felvágjuk a húst. A vöröshagymát meghámozzuk, apró kockára vágjuk. Egy nagy lábasba dobjuk a zsiradékkal együtt. Kicsit sózzuk, és kevergetve üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fél percig pirítjuk együtt. Levesszük a tűzről, elkeverjük
benne az őrölt pirospaprikát. Rádobjuk a felaprított húst, öntünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Meghintjük őrölt köménnyel, fedőt teszünk rá, és kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhul a marhahús. Ennek az ideje az állat korától függ, de általában 2-3 órára lehet számítani. Közben néha rá kell nézni, meg kel keverni, és
pótolni az elfőtt vizet. Közben meghámozzuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert, és mindet nagyobb darabokra vágjuk. Amikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, valamint a szintén felkockázott paradicsomot és paprikát. Sózzuk, és kis lángon főzzük tovább. Ha a leveszöldségek már roppanósra puhultak, mehet hozzá a meghámozott, feldarabolt burgonya is. Együtt készre főzzük. Megkóstoljuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Erős paprikát, friss kenyeret adunk mellé.