Marhajó pörkölt
- Megpörzsöljük a füstölt csülköt, ha szükséges, lekapargatjuk, megmossuk, és egy nagy fazék vízben feltesszük főni körülbelül másfél órára.
- A húsokat lehártyázzuk, megmossuk, és kockára vágjuk – külön‑külön a marha‑ és a sertéshúst. A hagymákat tisztítás után felkockázzuk, a paradicsomot is kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, és félkarikára szeljük. A bográcsba, vagy a tűzhelyen egy lábasba tesszük a zsírt és a hagymát, elkezdjük pirítani, pár perc elteltével rádobjuk a paradicsomot meg a paprikát. Amikor megpárolódott, rátesszük a marhahúst, és fehéredésig pirítjuk.
- Lehúzzuk a tűztől, meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint őrölt borssal, köménnyel, majoránnával, szerecsendióval fűszerezzük, és felengedjük a húslevessel. Alaposan összekeverjük, és közepes lángon elkezdjük főzni. Ha elfőtt a lé alóla, vörösborral pótoljuk. 1,5‑2 óra múlva beletesszük a sertéscombot és a kicsontozott, kockára vágott csülköt. Összeforraljuk, megkóstoljuk, és most sózzuk meg. Puhára pároljuk.
- Köretnek hasábra vágott főtt burgonyát és friss kenyeret kínálunk. Vegyes saláta vagy kovászos uborka illik hozzá.