Marlenka

 

A sűrített tej karamellizálásával kezdjük. Átöntjük egy befőttesüvegbe, beletesszük egy kisebb lábasba. Annyi vizet öntünk a lábasba, hogy egy ujjnyival feljebb érjen, mint a sűrített tej szintje az üvegben. Teszünk hozzá egy kanál ecetet, hogy ne legyen vízköves az edényünk a hosszas forralástól. Közepes lángon felforraljuk, gyöngyöző forralás mellett 3 órán át főzzük. Ha szükséges, mindig pótoljuk az elforrt vizet. Ha már szép mogyoróbarna színű a sűrített tej, készen vagyunk. Átöntjük egy tálba, és kihűtjük.

A krémhez a tojásokat egy nyeles lábaskába ütjük, hozzáadjuk a keményítőt, a vaníliaőrleményt, a sót és a cukrot, habverővel összekeverjük. Hozzádolgozzuk a tejet is. Közepes tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Ha már forr, két adagban hozzávegyítjük a vajat is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. A zsírt és a vajat egy kisebb lábasba tesszük a cukorral, a mézzel, az egész tojással és a tojássárgájával. Kevergetve összeolvasztjuk, de nagyon vigyázunk a hőfokra, nehogy rántotta legyen belőle. Ha már egynemű, beleszórjuk a szódabikarbónát, hozzáöntjük az ecetet (fel fog habzani a tészta). Egy tálba szórjuk a lisztet, ráöntjük a tojásos keveréket, fakanállal összedolgozzuk, végül beletesszük a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett deszkán hat egyenlő részre osztjuk.

A munkafelületre sütőpapírt teszünk, és pici liszttel kinyújtunk rajta egy adag tésztát egy 2 mm vastag, 20 × 30 cm-es téglalappá. Átemeljük egy sütőpapíros tepsire, és 200 fokos sütőben 4-5 perc alatt megsütjük. Deszkára csúsztatjuk, és még forrón levágjuk a széleit egyenesre, mert hidegen már nagyon törik. Ugyanígy járunk el a maradék öt tésztarésszel is.

Kézi robotgéppel összedolgozzuk a karamellizált sűrített tejet a vaníliakrémmel. Az alsó tésztalapra rákenjük a krém szűk hatodát, megszórjuk összevágott pirított dióval. Ezt ismételjük, míg tartanak a hozzávalók. Végül a sütemény oldalát is bevonjuk a maradék krémmel. Legalább egy napra berakjuk a hűtőszekrénybe, hogy megpuhuljanak a lapok.

Végül a tört csokoládét összeolvasztjuk a tejszínnel, kis habzsákba tesszük, és becsíkozzuk vele a sütemény tetejét. Tetszőleges formára szeleteljük.

László szelet

kaloria - CAL
ido 400 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.