Márványszelet

Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, összemorzsoljuk a puha zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport meg a három tojássárgáját, odakészítjük a tejfölt. Elkezdjük összegyúrni, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk.

Mérleg segítségével négyfelé osztjuk. Kivágunk négy tepsi méretű sütőpapírt, és ezeken nyújtjuk ki a tésztagombócokat. Pici liszttel meghintjük a papírt és a tésztát, hogy könnyebb legyen a nyújtás, ne ragadjon oda. A lapokat a papírral együtt áthúzzuk egy lapos tepsibe vagy a tepsi hátára, és 180 fokra előmelegített sütőben sorban egymás után megsütjük az összes lapot.

Következik a krém. Csomómentesre keverjük a lisztet a tejjel. Egy vastag talpú lábasba szórunk 30 dkg kristálycukrot, és kavargatás nélkül kis lángon világosra pirítjuk, közben a lábast kicsit megmozgatjuk néha. Ha már karamellizálódott, nagyon lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a lisztes tejet, továbbra is kevergetve forrásig melegítjük, és még pár percig forraljuk nagyon kis lángon – közben be fog szépen sűrűsödni. Hagyjuk kihűlni. Kihabosítjuk a vajat a vaníliás cukorral, és összedolgozzuk a kihűlt karamellás krémmel.

Az egyik lapot egy nagy deszkára tesszük, rákenjük a krém harmadát. Rányomjuk a következő lapot, arra is krém következik, majd ismét tészta, krém, és a tetejére gyengéden rányomkodjuk a legfelső tésztát. Ráteszünk egy deszkát, és arra pár könnyebb súlyt, hogy kicsit lepréseljük.

Kemény habot verünk a fehérjéből. Ha már kezd keményedni, fokozatosan, teáskanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, fényes, kemény habot verünk belőlük. Rákenjük a süti tetejére. Olvasztott csokival megpöttyözzük, és fogpiszkálóval kicifrázzuk. Hideg helyen tároljuk. Egy nap múlva szépen szeletelhető. Éles késsel levágjuk a széleket, és hosszúkás szeletekre vágjuk a süteményt.

Mézes krémes

 

kaloria 250 CAL
ido 130 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink