Medvehagymás pogácsa

Meglangyosítjuk a tejet, adunk hozzá egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést vájunk, ide teszünk 150 g kacsazsírt, 100 g puha vajat, egy egész tojást, másfél deci joghurtot. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt is, és közepes fokozaton addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától.

Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és fél óráig hagyjuk kelni.

Amíg kel a tészta, a medvehagymát apróra vágjuk, és összekeverjük 60 g kacsazsírral.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan medvehagymás kacsazsírral.

Elkezdjük hajtogatni. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, megkenjük a medvehagymás kacsazsírral. Ráhajtjuk a tészta alsó harmadát, ezt is megkenjük. A tészta bal oldali harmadát középre hajtjuk, erre pedig ráhajtjuk a jobb oldali harmadot. Letakarjuk, és ismét fél órán át kelesztjük.

Ha letelt a 30 perc, akkor ugyanúgy hajtogatjuk a tésztát, mint az előbb, de most már kenegetés nélkül. Ismét letakarjuk, és hagyjuk pihenni 30 percig.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bekockázzuk. Nagy pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral borított tepsire tesszük. A tetejüket lekenjük felvert tojással, és ismét kelesztjük fél órán át.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Medvehagymás túrós pogácsa

kaloria - CAL
ido 160 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink