Mézes gyümölcskenyértorta
- A rumot összekeverjük egy evőkanál mézzel és 3 dl vízzel. Felforraljuk. Beledobjuk az apró kockákra vágott barackot és fügét, hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap meglangyosítjuk a tejet fél evőkanál mézzel. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Utána hozzáadjuk a liszthez, beleszórjuk a fűszereket, rácsurgatjuk a maradék mézet, adunk hozzá kevés langyos vizet, és közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle. Letakarva hagyjuk megkelni.
- Amíg kel, apró kockákra vágjuk az aszalt szilvát és meggyet, leszűrjük a beáztatott gyümölcsöket. Összekeverjük az összes aszalt gyümölcsöt a diófélékkel. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, ráfordítjuk a megkelt tésztát, és kézzel alaposan összegyúrjuk. Egy nagy vagy két kicsi kerek tortaformát alaposan kizsírozunk. Belesimítjuk a masszát. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna, egy papírral letakarjuk a tetejét. A formában hagyjuk kihűlni.
Gyümölcskenyér, püspökkenyér – a hűvösebb hónapok sztárjai
Krémsajtos gyümölcskenyértorta