A MUSTÁROS MARHALAPOCKA
ELŐKÉSZÍTÉS: 1 óra – PÁCOLÁS: 1 éjszaka – PÁROLÁS: 2 óra – Előző este sózzuk és borsozzuk a húst, majd a magos mustárral jó vastagon bekenjük. Egy éjszakán át érleljük a hűtőben. Másnap egy lábasban kevés zsiradékon minden oldalát elősütjük, teszünk mellé a serpenyőbe még két evőkanál mustárt is. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott répát és gyökeret, a zöld fűszereket, és félpuhára pároljuk a zöldségeket. Öntünk alá annyi vizet, hogy éppen ellepje a húst, és fedő alatt addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul teljesen. Időnként öntünk alá egy kis vizet. Ha kész, a húsdarabot kiemeljük. A visszamaradt levet átszűrjük (a szétfőtt zöldségekre már nem lesz szükség), visszaöntjük a lábasba, és besűrítjük a tejszínnel elkevert keményítővel.
(Elkészítjük a knédlit is – lásd külön alreceptben.)
Tálalás előtt felszeleteljük a húst meg a knédlit. Külön edényben kínáljuk mellé a mustáros mártást.
A KNÉDLI
Kis langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepében egy kis mélyedést alakítunk ki. Ide ütjük az egész tojást, hozzáöntjük a felhabzott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék langyos tejet, az apróra vágott zöld fűszert, a zsiradékot, a sót, majd viszonylag lágy tésztát dagasztunk (ha szükséges, adhatunk még hozzá langyos vizet). Cipót formázunk belőle, és letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, deszkán átgyúrjuk, és két-három cipócskát formázunk belőle. Egy tésztafőző edény aljában sós vizet forralunk, rátesszük a kizsírozott szűrőbetétet. Belerakjuk a megformázott tésztadarabokat, rárakjuk a fedőt, és a gőzben 10-15 percig főzzük.