Megmossuk a padlizsánt, levágjuk a kocsányát, és héjastul felszeleteljük (keresztben vagy hosszában, ahogy tetszik) körülbelül fél centiméter vastag szeletekre. Besózzuk, hagyjuk egy félórát állni. Utána gyengéden kinyomkodjuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Lisztben megforgatjuk, majd egy nagy serpenyőben, több adagban kevés olívaolajon megsütjük mindkét oldalukat.
Egy másik serpenyőben elkészítjük a paradicsommártást: megfuttatjuk a zúzott fokhagymát némi olajon, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt friss paradicsomokat. Sóval, borssal, pici mézzel, összetépkedett bazsalikomlevelekkel ízesítjük, s legalább tíz percig rotyogtatjuk fedő nélkül, hogy kicsit besűrűsödjék.
Egy lapos tűzálló edényben összeállítjuk az ételt. Kirakjuk az edény alját a sült padlizsánszeletek egy részével, megkenjük a paradicsomszósszal, kirakjuk felkarikázott mozzarellával, végül meghintjük reszelt parmezánnal. Ezt még egyszer vagy kétszer megismételjük, ameddig tartanak a hozzávalók. Úgy gazdálkodjunk, hogy a legfelső réteg padlizsán, mártás és parmezán legyen. 200 fokos sütőben körülbelül félóráig sütjük. Nem frissen a legjobb, hanem melegítve, tehát célszerű az elfogyasztása előtti napon elkészíteni.
Csirkecomb paradicsommal, padlizsánnal, olívabogyóval, kapribogyóval