Nyári zöldségkrémleves sonkás-tejfölös lepénnyel

Meghámozzuk, kockára vágjuk a hagymát és a zöldségeket. Az összeset beleszórjuk egyszerre egy fazékba, öntünk rá három evőkanál olívaolajat, és kevergetve pároljuk. Ha már kicsit megpuhultak a zöldségdarabok, és itt-ott már meg is pirultak, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Sózzuk, és fedő alatt addig főzzük, míg az összes zöldség meg nem puhul.

Beleszórjuk az összevágott zöld fűszert, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, öntünk még hozzá vizet, és azzal kiforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, adunk még hozzá sót, és darálunk rá fekete borsot.

A lepényhez egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést vájunk. Ide morzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk a cukorral, öntünk rá körülbelül fél deci langyos vizet. Oldalról egy kis lisztet húzunk rá, és hagyjuk egy negyedórát így állni.

Utána hozzáöntjük a többi vizet is, beleszórjuk a sót, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha már szépen összeállt a tészta, és nem ragacsos, beletesszük a puha zsírt is, azt is beledagasztjuk. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük a tejföllel, és megszórjuk az apró kockákra vágott hozzávalókkal, a végén ráreszeljük a sajtot. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Langalló gombával, kéksajttal és sült salátával 

 

kaloria 480 CAL
ido 165 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink