Omlós sertéshús kelkáposztabatyuban
Önmagában is mutatós és ízletes, de sült, főtt burgonyával vagy krumplipürével is kínálhatjuk a következő töltött batyukat. A fejről leszedett, körülbelül egyforma nagyságú kelkáposztaleveleket megmosom, lecsepegtetem és a munkaasztalon egymás mellé teszem. A paradicsomot a paradicsomos léből kivéve hosszanti csíkokra vágom. A darált húst a vajon addig pirítom, amíg omlós nem lesz, majd beleteszem a gyöngyhagymát, sózom, borsozom, és az egészet jól összeforgatom. A paradicsomot csak most adom hozzá, ugyanis ellenkező esetben teljesen szétesik, szétfő. A kiterített kelkáposztalevelekre halmozom az egyenlően elosztott gyöngyhagymás, paradicsomos hústölteléket, és a levelek szélét összefogva snidling- vagy újhagymaszárral megkötöm. A batyukat hőálló edénybe teszem, kevés vizet öntök alájuk, és letakarva, 180 fokon puhára párolom a sütőben, kb. 20 perc alatt. Az
ínyencek a sütési idő utolsó öt percében kevés sajtos tejföllel meglocsolhatják; a sajtos massza szépen ráolvad,
és aranysárga színűre pirul.