Orcziné Kecskés Éva receptje.
Készítünk egy sima mácsik tésztát: a lisztből, a tojásból, sóból és annyi hideg vízből, amennyit felvesz. Jól nyújtható legyen, ne ragacsos, inkább kemény. Letakarva pihentetjük egy fél órácskát. Az én mamám nemes egyszerűséggel vájdlingot borított rá.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket, és aki ügyes, a tejfölös öntést is. A káposztát apróra reszeljük, olajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, puhára pároljuk.
Az öntés egyszerű, két kis pohár tejfölt 2 evőkanál olajjal összekeverjük, enyhén sózzuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk. A közepére halmozunk a káposztából. A tetejét, alját felhajtjuk, hogy fedje egymást, a két oldalát feltekerjük (lehet borítékolni is). Tepsibe tesszük, lekenjük egy kevés zsiradékkal, és ropogósra sütjük. Hogy mennyi ideig, ez sütője válogatja. A kész tésztát egy mélyebb edénybe rakjuk, úgy, hogy réteges legyen. A rétegeket megkenjük tejföllel, a maradékot ráöntjük, és még körülbelül húsz percig sütjük. Lehet enni így sósan, de cukorral is.
Húsvéti sonkás batyu rukkolás burgonyaöntettel és padlizsánkrémmel