Öregtyúk-kocsonya tormasapkával
A megtisztított, konyhakész tyúkot föltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és beletesszük a megtisztított
hagymát, a fokhagymát meg a hasábokra vágott répaféléket. Sóval, egész borssal, köménnyel ízesítjük, és legalább 3 órán keresztül szép csendesen,
gyöngyözve főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a zselatint, hogy megszívja magát a
levessel, jól megduzzadjon.
A tyúkot kivesszük a fazékból, a húsát kisebb darabokra vágjuk, majd a levesben főtt zöldségekkel együtt ízlésesen elosztjuk, elrendezzük a levesestányérokban. A levest felmelegítjük, elkeverjük, feloldjuk benne a zselatint – vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! –, majd amikor már egy kicsit lehűlt, rámeregetjük a tányérokban várakozó főtt húsra és zöldségekre. A kocsonyát ezután a hűtőbe tesszük dermedni. A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a tormát. Ízlés szerint megsózzuk, finomra vágott petrezselyem zöldjével színesítjük, és tálalás előtt a kocsonya tetejére kanalazzuk.