Orjaleves
Az orjacsontot a csülökkel, valamint a sertésszívvel meg a nyelvvel együtt hideg vízben feltesszük főni. Amíg felforr, folyamatosan szedegetjük a habját, majd amikor letisztult, beletesszük a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát a hasábokra vágott leveszöldségekkel együtt. A levest sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesítjük, és nagyon csendes tűzön főzzük körülbelül 3 órát, amíg minden belevaló megpuhul.
Lila hagymás, velős fánkocskák
Közben elkészítjük az égetett tésztát: egy kisebb lábasban felteszünk forrni 1 dl vizet a vajjal és egy csipet sóval. Amikor felforrt, beleszórjuk a lisztet, és fakanállal kevergetve addig főzzük, amíg a tészta összeáll. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, s a masszát simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire nyomózsák segítségével kis halmokat rakunk belőle, és a fánkokat 170-180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük, azután hagyjuk kihűlni. A lila hagymát kockákra vágjuk, és egy kevés zsíron megfonnyasztjuk. Rádobjuk a megtisztított, lehártyázott és elkapart velőt, s néhány perc alatt megpároljuk, átsütjük. A hagymás velőt összekeverjük a tört krumplival meg az apróra vágott petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük, majd a masszát habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a kihűlt, félbevágott fánkokat.