Orjaleves véreshurkagombóccal
A húsos csontot lobogó forró vízben pár percig forraljuk. Az első, habos levét leöntjük, azután hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, újra leszedjük a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket félujjnyi hasábokra vágva, a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a burgonyát pedig egészben. Sóval, egész borssal és köménnyel fűszerezzük, azután nagyon lassú forrással addig főzzük, amíg a hús és a zöldség is megpuhul. Akkor jó, ha a hús szinte magától leválik a csontról, és a levesünk szép, aranysárga színű.
Közben a hurkát megfosztjuk a bőrétől, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát. Majoránnával meg egy csipet sóval ízesítjük, majd a masszát jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk
belőle, és a csendesen fövő levesben kifőzzük. A forró levest frissen vágott petrezselyem zöldjével díszítjük. A
benne főtt húsos csonthoz ecetes tormát kínálunk.