Padlizsánkrémleves
A padlizsánt meghámozzuk, kockákra vágjuk, és a vajon
megpirítjuk. Megszórjuk liszttel, jól elkeverjük, és felengedjük kb. 1 liter vízzel meg a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük, majd amikor a padlizsán megpuhult, a levest botmixerrel pürésítjük.
Mákos-chilis ropi
A ropihoz a lisztet elmorzsoljuk a zsírral meg az
élesztővel, megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy
kicsit keményebb, jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát
kidolgozzuk, egy órát állni hagyjuk. Ezután kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, keskeny csíkokra vágjuk, majd a csíkokat vékony rudacskákká sodorjuk. A chilit apróra vagdossuk, összekeverjük a mákkal. A ropikat kenőtollal bevizezzük, és meghempergetjük a mákos-chilis keverékben. A rudakat tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.