Padlizsános gersligombóc
Másfélszeres mennyiségű sós vízben félpuhára főzzük az árpagyöngyöt. Egy tálba tesszük, hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáütjük a két tojást. A padlizsánt megmossuk, majd héjastul apró kockákra vágjuk. A liszttel, a sóval, a zúzott
fokhagymával és a finomra vágott petrezselyem zöldjével ezt is hozzákeverjük a masszához. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle.
Mártás
Kevés zsiradékon megfuttatjuk a két evőkanál lisztet. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, teszünk még hozzá körülbelül másfél liter vizet, ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük. Beledobjuk a meghámozott, de egészben hagyott
hagymát meg zellert. Beletesszük a gombócokat,
összefőzzük. A végén kidobjuk belőle a vöröshagymát és a zellergumót.