Padlizsánpüré-leves szalonnás túróval
A szalonnát apró kockákra vágjuk, saját zsírjában lassan
kisütjük, majd leszűrjük. A megmosott padlizsánok héját
zöldséghámozóval kétujjnyi szélesen lehámozzuk. A forró
szalonnazsír felét egy kislábasba öntjük, megsütjük benne a padlizsánhéjcsíkokat, azután kiszedjük és lecsöpögtetjük.
Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsán húsát, amit előzőleg nagyobb kockákra vágtunk. Megsózzuk, felöntjük a fehérborral meg egy liter vízzel, és hagyjuk csendesen forrni. Kb. 30 perc után botmixerrel simára keverjük. A pürélevest tejföllel meglocsolva kínáljuk. A hűtőből kivett hideg túrót elkeverjük a szalonnapörccel és egy kevés szalonnazsírral. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, összekeverjük, kis hengereket formázunk belőle, melyeket egyenként beletekerünk a sült padlizsánhéjakba. Sózni nem szükséges, hiszen a szalonnától éppen eléggé sós lesz. A túrófalatkákat levesbetétnek adjuk – ha idő előtt el nem fogynak.