Paksi pontyhalászlé bográcsban
- A halat megtisztítjuk, majd felbontjuk, és belső részét eltávolítjuk. Az ikrát vagy tejet lefejtjük, félretesszük. Végül eltávolítjuk a hal kopoltyúját és keserűfogát. A kétujjnyi vastag halszeleteket a főzés előtt egy órával a sóval bedörzsöljük. A hal fejét és farkát a bogrács aljára helyezzük, majd rászórjuk az apróra kockázott vöröshagymát. Erre helyezzük a halszeleteket, és felöntjük két liter vízzel. Ha felforr, rászórjuk a finomra őrölt, kiváló minőségű pirospaprikát, és beledobjuk a cseresznyepaprikákat. 20 perc elteltével beletesszük a halból nyert belsőséget, és 10 percig lobogó forrással főzzük. A bográcsot forgatjuk, hogy a hal ne tapadjon az aljára. Kóstolás után igény szerint sózhatunk. Friss kenyérrel vagy gyufatésztával, valamint cseresznyepaprikával tálaljuk a halászlét.