Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, beleszórjuk a tésztát. Forró sütőbe toljuk és barnára pirítjuk.
Nagyon apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát. Egy lábasban ropogósra pirítjuk. Kiszedjük belőle a pörcöket, félretesszük.
A megpirított tésztát kifőzzük, és összekeverjük egy evőkanál szalonnazsírral, hogy ne tapadjanak össze a szemek.
A maradék szalonnazsíron zsemleszínűre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, a tűzről levéve elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát, majd hozzáadjuk a szintén nagyon apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a lereszelt fokhagymát. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott burgonyát (egy nagyobbat félreteszünk a mogyoróburgonyához), sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral és majoránnával. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a burgonya teljesen meg nem puhul. Ha kész, merülőmixerrel habosítjuk.
A félretett burgonyát meghámozzuk, karalábévájó segítségével kis gömböket vágunk ki belőle. Sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kicsit szikkadni. Egy serpenyőben felforrósítjuk a három evőkanál zsírt, és ropogósra pirítjuk benne a kis krumpligombóckákat.
Tálalás: a tányér aljába merünk a paprikás burgonyahabból, erre tesszük a pirított, kifőzött tésztát. Adagolunk rá a ropogós mogyoróburgonyából, végül megszórjuk a félretett szalonnapörccel.