Paradicsomos-gombás csirke
A rizst a szokásos módon megfőzzük. Megmossuk a csirkét, papírtörlővel szárazra töröljük. Ujjal fellazítjuk a bőrét
a melle és a combja felett, kívül-belül besózzuk, és hagyjuk állni, míg elkészítjük a tölteléket. A paradicsom olaján
megfuttatjuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a kisebb
cikkekre vágott gombát, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük. Jól
összeforraljuk. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket, ezzel
is átforgatjuk. Ha kicsit kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a
nagyobb darabokra vágott paradicsommal és a felvert
tojással. Hagyjuk állni, közben a rizs felszívja majd a tojást, és könnyebb lesz a töltés. Habzsákba kanalazzuk, és
betöltjük a csirke fellazított bőre alá meg a hasüregébe.
Kizsírozott tepsibe fektetjük. Alufóliával lezárjuk. 160-170
fokos sütőben sütjük 100 percig, utána fólia nélkül még
20 percig pirítjuk.