A HÚSOS-GOMBÁS RAGU
ELŐKÉSZÍTÉS: 35 perc – ÁZTATÁS: 30 perc – SÜTÉS: 30 perc. – Megmossuk a gombát, és langyos vízbe áztatjuk legalább fél órára. Tetszőleges zsiradékon üvegesre sütjük a felaprított vöröshagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, és fél percig kevergetve sütjük. Rárakjuk a darált húst, a fakanállal szétnyomkodjuk, és kevergetve átsütjük. Közben sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk az apró kockákra vágott sárgarépát. Pici vizet öntünk alá, és főzzük öt-hat percig. Ekkor hozzáadjuk a fagyasztott borsót és a gyengéden kifacsart gombát, és jó sűrű ragut főzünk.
A TETEJÉRE
Közben egy másik edényben megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Még forrón áttörjük, tejjel vagy tejszínnel, valamint vajjal habosra keverjük, végül beledolgozzuk a tojássárgájákat, sózzuk és borsozzuk. Habzsákba töltjük. Két kis cserépedény aljába belekanalazzuk a fűszeres, gombás ragut. (Természetesen készíthetjük egy nagyobb, méretes sütőformában is.) Tetszés szerinti mintával rányomjuk a habos burgonyapürét. 100 fokos sütőbe rakjuk az edényeket, és lassan emeljük a hőmérsékletet 180 fokra. Körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.