Forrás: O. Horváth György

Pezsgős húsgombócok és mogyoróscitromos pulykafalatok mártogatókkal

Pezsgős húsgombócok és mogyoróscitromos pulykafalatok

Olcsó, gyors, egyszerű és meglepő. Ez a lényege ezeknek a húsos falatoknak, melyeket szilveszter éjjelén is megsüthetünk. A főzést a pulykával kezdtem, mert akkor jó, ha legalább egy órát pácolódik abban a mártásban, melyet ketchupból, barbecue-szószból, a citrom levéből, fél citrom reszelt héjából, két-három szétnyomott fokhagymából, két evőkanál olajból,
sóból, kicsi borsból állítottam össze. Aztán, mielőtt felhúztam volna a nyársakra, gyorsőrlővel apróbbra vágtam a mogyorót, a húsra szórtam, és elkevertem. Akkor jó a pácunk, ha a húsra tapad. Aztán nyársra került a hús. Egycentis szeletekre vágtam a zellert, a céklát, egyben pirítottam meg a paprikát – és az egész mehetett a közepes parázsra. A hús kétszeri forgatás
után 10-15 perc alatt elkészül, a zöldségeknek több idő kell.
Sebaj, van időnk megpirítani a pezsgős húsgombócokat!
Ezeket úgy készítettem el, hogy a fél kiló darált húst sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, adtam hozzá két tojást egészben, és az egészet elkevertem a pezsgővel meglocsolt, bedagasztott zsemlemorzsával. Ez is állt vagy félórát, azután roládokat, gombócokat formáztam a masszából. Amikor megsültek, kisebb falatokat készítettem belőlük, melyekbe egy-egy ropit tűztem. (Vigyázni kell, mert nagyjából húsz percig bírják, aztán eláznak a hús nedvességétől!)

Mártógatók

Az étel akkor lesz kész, ha háromféle mártást kínálunk hozzá! Én a sült zellert és a céklát egy kis sóval és borssal együtt a gyorsőrlővel felaprítottam, majd egy kis tejföllel, pár csepp citrommal elkevertem. A másik mártás grillezett paprikából, olajból, sóból és kevés fokhagymából készült úgy, hogy a sárga paprikákat megtisztítottam a héjuktól-magjuktól, majd pépesítettem. A piros pritamint felkockázva kevertem a péphez. A harmadik mártáshoz az uborkákat aprítottam fel a géppel, aztán tejföl, kicsi só, több bors, kapor ment bele. Egy kis cukorral lehet tompítani és kiegészíteni az ecetes uborka okozta
savanyú ízt. Sőt, hirtelen ötletből tovább bővítettem a rágcsálnivalók körét: grissiniket betekertem egy-egy szelet baconba, s így pirítottam meg a grillen. Isteni – és az sem baj, ha kihűl!

kaloria 570 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink