Pirított napraforgós, chilis salátamix
A salátakeveréket (jégsalátával, gyufaszálnyi darabokra
vágott sárgarépával, endíviasalátával, káposztával) tálra
halmozzuk, és megszórjuk a napraforgómaggal, amit
előtte kevés fűszeres olajon pirítottunk meg. Tehetünk bele
ízlés szerint nyers céklát vagy karalábét, illetve retket is.
A tetejét megszórjuk csípős chiliporral. Az olajat már jó előre elkészítettük: egy gézdarabba zöldfűszereket – például bazsalikomot, kaprot – tettünk, a „csomagocskát” egy csavaros üvegbe helyeztük, majd olajat öntöttünk rá. A hűtőszekrényben két héten át érleltük, hogy az olívaolaj átvegye a fűszerek aromáját. A salátaolajat mindig más-másféle módon ízesíthetjük, így nem lesz unalmas.