Ponty matróz módra
A megtisztított, megmosott, feldarabolt halat minden oldaláról besózom, majd legalább félóráig állni hagyom. Vajjal kikenek egy lábast, amibe karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát,
babérlevelet, kakukkfüvet, szemes borsot, kapribogyót
rakok, és erre az ágyra fektetem a földarabolt, besózott halat. Leöntöm fehérborral, hús- vagy csontlével,
és 1-2 evőkanál mustárt is teszek a lébe. Néhány szeletelt
gomba – amely lehet erdei – emeli az étel ízvilágát. Fedő alatt, lassú tűzön párolom, de csak jót tesz, ha cserépedényben, kemencében készül. Amikor megpuhult
a hal, tálra rakom, s leöntöm a leszűrt, vajjal, liszttel sűrített, újra beforralt levével. Köretnek kifőtt tépett
tésztát adok hozzá.
Mártás
Az emberfia közben – harmadik-negyedik kezével – egy kisebb tepsiben vajat olvaszt, azon megfuttatja a felkarikázott újhagymát, majd beleszórja a zöldbors kétharmadát, melyet előtte némileg szétlapított és feldarabolt. Néhány kavarás után jöhet a liszt, melyet kicsit megfuttattunk a zsiradékon, majd a fehérbor, aztán a tejszín, némi só és egy kis őrölt fehérbors, no meg a maradék, egészben hagyott zöldbors szemek.