Porcsalmai húsgombócleves
A nagyon vékony csíkokra vágott sonkát kevés zsíron megpirítom. Hozzáteszem a megtisztított, vékony karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, és együtt párolom. Beledobom az apró kockákra vágott burgonyát és vöröshagymát, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a mustárt, megsózom, s kevergetve puhítom. Felengedem húslével (húsleveskockából is jó), és húsgombócot főzök bele.
Húsgombóc
A húst kétszer megdarálom, összedolgozom a tojásokkal,
a zsíron megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymával,
sóval, őrölt borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát kapjak. (Ízlés szerint gömbölyítsünk kisebb vagy nagyobb méretű gombócokat, de ügyeljünk arra, hogy kellően megfőjenek.) Ha elkészült a leves, kevés pirospaprikával megszórom. A tányérban tejfölt csurgatok rá.