Két liter hideg vízben felrakjuk főni a pulykanyakat. Ha felforrt a víz, leszedjük a képződő szürkés habot a tetejéről.
Megtisztítjuk a leveszöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé), nagyobb darabokra vágva belecsúsztatjuk a levesbe. A fazékba rakjuk még az egészben hagyott paradicsomot és paprikát, a két meghámozott vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, sózzuk és beledobunk egy teáskanálnyi egész fekete borsot is.
2-2,5 órán át főzzük nagyon kicsi lángon, az a cél, hogy éppen csak gyöngyözzék a lé.
A tálalás előtt sós vízben vagy egy kevés levesben kifőzünk négy adag levestésztát. A kész levesből kiszedjük a húst és a főtt leveszöldségeket. A maradékot átszűrjük. Főtt hússal, zöldséggel, tésztával tálaljuk.