Rakott gulyás
A marhafelsálból vékony szeleteket vágok, húskalapáccsal kiklopfolom, és besózom. A lábas fenekére zsírt teszek, azután egy sor húst, erre kerül egy sor félfőre vágott hagyma és egy sor gyalult krumpli. Ezeket addig rakom egymásra, amíg tele nem lesz a lábas. Tetejére kerül a felkarikázott paradicsom és paprika. Befedem, és lassú tűzön főzöm. Amíg el nem készül, időről időre kevés húsalaplét vagy vizet eresztek alá. Ha a hús megpuhult, rózsapaprikával meghintem, s rövid ideig tovább párolom.
Önmagában is laktató egytálétel, de ha igazán brillírozni szeretnénk, kísérjük krumplikiflikkel.
Sült krumplikifli
Megfőzök 6-7 darab burgonyát, majd krumplinyomón áttöröm. Liszttel megszórom, sózom, belekeverek két tojást, a tejfölt, egy evőkanál olvasztott zsírt, majd tésztát gyúrok és kis kifliket formázok belőle. A maradék tojást felverem, megforgatom benne a kifliket, és zsemlemorzsába mártva forró zsírban vagy olajban kisütöm.